داشتن هوش بالا با حافظه رابطه مستقیم دارد. طبق تحقیقات، کسانی که حافظه خوبی دارند از هوش بالای نیز برخوردارند. گفته میشود حتی تقویت حافظه میتواند به بالا بردن هوش کمک کند. بنابراین برای باهوش بودن حتماً لازم نیست از وراثت خوبی برخوردار باشید و تنها عوامل ژنتیکی در بالا بودن هوش دخیل نیستند بلکه میتوان با کار روی حافظه و تقویت آن به بالاتر رفتن هوش نیز کمک کرد.
در اینجا راههایی را برای تقویت حافظه و کمک به افزایش هوش به شما معرفی می کنیم.
نقش موثر یادگیری در تقویت حافظه
یاد گرفتن و آموزش دیدن در تقویت حافظه و هوش نقش بسیار بالایی دارد، چراکه باعث تحریک مغز میشود. یادگیری در هر سنی و در هر مقولهای برای سلامت مغز بسیار مفید است. پس آموزش دیدن و یادگیری را حتی در سنین پیری نیز فراموش نکنید چون به توانمند شدن مغز کمک میکند و برای آن مثل ورزش خواهد بود.
برخی فعالیتها هوش و حافظه را تقویت میکنندانجام برخی فعالیتها به تقویت حافظه و هوش کمک زیادی میکند؛ فعالیتهایی نظیر بازیهای فکری که شامل انواع بازیریاضیها میشود.
علاوه بر آن حل کردن جدولهای مختلف به دلیل اینکه مغز را برای یادآوری لغات به فعالیت وا میدارد شدیداً در تقویت حافظه موثر است. انجام دادن و چیدن پازل خود باعث نشاط و همچنین تقویت حافظه و هوش میشود، پیدا کردن قطعات پازل نه تنها یک تفریح محسوب میشود بلکه به دلیل اینکه ذهن شما را با چالش روبهرو میکند میتواند باعث تقویت حافظه و هوش شود.
ورزشهای مفید در تقویت حافظه و هوشورزش برای سلامت مفید است. این جمله آشنایی است که همه ما آن را بارها شنیدهایم. یکی از سودهایی که ورزش به بدن میرساند تقویت قوای ذهنی، حافظه و هوش است. به خصوص ورزشهایی که جنبه بازی دارند مانند شطرنج یا ورزشهایی که به تمرکز بالا نیاز دارند مانند یوگا. پس برای داشتن بدنی سالم، روحی شاداب و ذهنی روشن، ورزش را فراموش نکنید.
تقویت فوری مغز
1. طوفان ذهنی. طوفان ذهنی میتواند به مغزتان نیرویی که برای انجام کار لازم دارد را بدهد. یک تمرین دستگرمی عالی قبل از شروع هر فعالیت اصلی مانند نوشتن یک مقاله یا مطالعه برای یک امتحان. در بسیاری از اوقات طوفان ذهنی موجب تقویت خلاقیت شما میشود.
• اگر شما در حال نوشتن یک مقاله هستید، پیش از آنکه وارد نوشتن جزئیات و جملات شوید دربارهی آنچه میخواهید در مقالهی خود کشف کنید طوفان ذهنی کنید. لازم نیست هرچه به ذهنتان رسید را در مقاله به کار ببرید بلکه خود عمل طوفان ذهنی به جهش ذهنی شما کمک میکند.
2. نفس عمیق بکشید. تنفس عمیق به افزایش جریان خون و سطح اکسیژن کمک میکند که این خود باعث میشود مغز عملکرد بهتری داشته باشد. هرروز به مدت 10 تا 15 دقیقه تنفس عمیق داشتن در بلندمدت به افزایش توانایی مغز منجر میشود اما انجام تنفس عمیق درست قبل یا حین مطالعه یا امتحان هم بهویژه میتواند جریان خون و اکسیژن در مغز را افزایش دهد و ضمن کاهش سطح اضطراب به عملکرد بهتر مغز کمک میکند.
• هنگام تنفس عمیق باید تنفستان شکمی باشد. مثل یک بادکنک اول شکم خود را باد کنید بعد قفسه سینهتان و بعد گردنتان. هنگام بازدم هوا برعکس خارج میشود یعنی اول از گردن بعد قفسه سینه و بعد شکم.
3. چای سبز بنوشید. بر اساس پژوهشی که در مجلهی آمریکایی تغذیهی بالینی منتشرشده، نوشیدن روزانه 5 فنجان چای سبز میتواند به کاهش 20 درصدی احتمال ابتلا به گرفتاریهای روانی کمک کند. چای سبز علاوه بر این میتواند مانند کافئین مغزتان را در حالت آمادهباش در تمام روز نگه دارد.
4. استراحت کنید. یک راه خوب برای اینکه دوباره شارژ شود استراحت کردن است. این استراحت میتواند این باشد 15 دقیقه در اینترنت گشتوگذار کنید یا برای مدتی به کاری متفاوت بپردازید تا ریتم کار مغزتان عوض شود.
• بهتر از بیش از یک ساعت مستمر روی چیزی کار نکنید. اگر در یک ساعت کارتان تمام نشد استراحتی به خودتان بدهید و بعد دوباره به سراغ آن بروید.
5. بخندید. حتماً شنیدید که خنده بر هر بیدرمان دواست. علاوه بر این خنده باعث میشود قسمتهای مختلفی از مغز تحریک شوند و بدین ترتیب به شما اجازه میدهد که وسیعتر و آزادانهتر در مورد یک موضوع فکر کنید. خنده همچنین یک ضد استرس طبیعی است و همانطور که میدانید استرس باعث کاهش قدرتهای مغزی میشود.
• خندیدن را فراموش نکنید بهخصوص قبل از امتحان مهم یا نوشتن مقالهی پایانترم. یک تصویر پسزمینهی بامزه روی صفحه رایانهی خود داشته باشید یا جوکهای بامزه را هنگام مطالعه دم دست خود داشته باشید و هر از چند گاه به آنها سر بزنید تا خندهتان بگیرد.
هر چه بیشتر از کاری که انجام میدهید لذت ببرید احتمال اینکه درگیر آن شوید و به یادگیریاش ادامه دهید بیشتر میشود.