رفتار با کودک پرخاشگر/کنترل رفتارهای خشن کودک

با کودک پرخاشگر چگونه رفتار کنیم؟ / نقش پدر و مادر در کنترل رفتار کودکان

در برخورد با یک کودک پرخاشگر، رفتار صحیح و مناسب می‌تواند به تربیت و کنترل رفتار او کمک کند.
با کودک پرخاشگر چگونه رفتار کنیم؟ / نقش پدر و مادر در کنترل رفتار کودکان

شاید بارها و بارها شده باشد که با یک کودک پرخاشگر مواجه شوید حال ممکن است در خانه یک کودک پرخاشگر داشته باشید و یا به واسطه شغلتان با چنین کودکانی به صورت نزدیک در ارتباط باشید؛ اولین سوالی که در نظر نقش می‌بندد این است که چگونه باید با یک کودک پرخاشگر رفتار کرد؟ البته در این میان همواره نقش پدر و مادر و اطرفیان در شکل گیری پرخاشگری در کودک می‌تواند مورد سوال و بحث باشد.

برای پاسخ به این سوال باید چندگام به عقب برداریم و ابتدا تعریفی از پرخاشگری داشته باشیم. پرخاشگری در حقیقت واکنشی همراه با خشونت و آسیب رساندن به دیگران می باشد که در طی انجام آن ، شخص پرخاشگر سعی در بیان وجود مشکلی چه در ذهن خود و یا چه در محیط اطراف می‌کند.

اگر استرس صبحگاهی دارید حتما این مطلب را بخوانید

پرخاشگری در بین کودکان و نوجوانان یکی از شایعترین پدیده ها می باشد و پدران و مادران این دست فرزندان ، همواره دغدغه چگونگی رفتار با کودک پرخاشگر را دارند.

10 راز مهم برای موفقیت در زندگی

پرخاشگری زمانی بوجود می آید که کودکان نمی توانند احساسات خود را بویسیله کلام با دیگران به اشتراک بگذارند و سعی می کنند هیجانات درونی خود را با پرخاشگری خود نمایش دهند .

دلایل پرخاشگری در کودکان

پرخاشگری کودک می تواند عواملی بیرونی یا درونی داشته باشد و به مرور زمان این عوامل می تواند احساس عصبانیت و پرخاشگری را در کودک تقویت نمایند .

  • عوامل درونی پرخاشگری کودکان

استرسعدم موفقیت در انجام کارهاناتوانی در برقراری ارتباط با اطرافیاناحساس گناه کودک و مقصر کردن خود در تمامی اتفاقات

  • عوامل بیرونی پرخاشگری کودکان:

تاثیر محیط زندگی در کودک و برخورد با جامعه خشمگینساختار نادرست روابط خانوادگیمدرسه و قرار گرفتن در محیط های ناشناختهالگو گرفتن از ازاطرافیان بویژه پدران و مادران کودک

چگونه با پرخاشگری کودکان مقابله کنید؟

1-حفظ آرامش خود

در مواجهه با کودک پرخاشگر، سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید. نشان دادن عصبانیت یا وحشت ممکن است وضعیت را بدتر کند. به جای آن، سعی کنید آرام باشید و با صبر و تحمل وضعیت را مدیریت کنید.

2-علت پرخاشگری را جویا شویم

ابتدایی ترین و ساده ترین رفتاری که می بایست در قبال کودک پرخاشگر داشته باشیم آن است که علت پرخاشگری را در او و محیط اطراف او جویا شویم و سعی کنیم تا با برطرف کردن آن علت از پرخاشگری کودک جلوگیری کنیم .

3-برقراری ارتباط مثبت

برقراری ارتباط مثبت با کودک پرخاشگر می‌تواند بسیار مفید باشد. توجه و علاقه‌مندی به حرفها و داستان‌هایشان را نشان دهید و زمانی برای گفتگو و ارتباط با او بگذارید. این کودک ممکن است به دنبال جلب توجه باشد و با برقراری ارتباط مثبت، احساس مورد توجه بودن

4- رفتار والدین کودک را تحت تاثیر قرار می دهد

گاهی اوقات پدران و مادران با رفتاری که در مقابل دیدگان فرزند خود دارند باعث می شوند تا ریشه های پرخاشگری و عصبانیت در کودک تقویت شود . یک جمله معروف در رواشناسی هست که می گوید : ” اگر کودک شما میل به خشونت دارد ؛ خشونت را در خود جستجو کنید “ .پدران و مادران اگر در واکنش به اشتباهی از طرف مقابل برخورد کردند ، سعی کنند تا از صبر خود کمک بگیرند و در جایگاهی مناسب در قبال طرف مقابل واکنشی داشته باشند.

5- تعیین مرزها

برای کنترل رفتار پرخاشگرانه، مهم است مرزها و محدودیت‌های واضحی را برای کودک تعیین کنید. او باید بداند کدام رفتارها قابل قبول است و کدام رفتارها قابل قبول نیستند. مرزها باید منصفانه و قابل فهم باشند و باید به کودک توضیح داده شود که این مرزها برای حفاظت او و دیگران است.

6- کودک را از لطف توجه خود بی بهره نکنیم

پایه و ریشه بسیاری از پرخاشگری ها در بین کودکان ، عدم توجه به آنها می باشد .گاهی پدر و مادر آنقدر درگیر زندگی کاری و اجتماعی خود می شوند که فراموش می کنند ، فرزند آنها نیاز مبرمی به دیده شدن و مورد توجه قرار گرفته شدن ، دارد .

7- از الگو های زندگی پرخاشگرانه دوری کنید

همانطور که گفته شد کودک به شدت تحت تاثیر محیط می باشد و سعی می کند تا با الگو گرفتن از اطرافیان ، رشد و بلوغ خود را نشان دهد . الگوهای زندگی پرخاشگرانه از بلند صحبت کردن با یکدیگر شروع می شود و تا درگیری فیزیکی و آسیب رساندن به یکدیگر پیش می رود .پس از این رو از الگو های زندگی پرخاشگرانه دوری کنید .

8- سعی کنید حواس کودک را درحین پرخاشگری پرت کنید

هنگامی که متوجه شدید تا کودک شما قصد دارد رفتاری پرخاشگرانه از خود بروز بدهد سعی کنید با اسباب بازی ها و وسایل مورد علاقه وی ، حواس او را پرت کنید این حواس پرتی باعث می شود تا او تا حد زیادی فراموش کنند که از چه چیز عصبانی بوده و این کار شما باعث می شود تا ریشه های خشم و پرخاشگری در وی تقویت نشود که مستلزم انجام این رفتار ، داشتن توجه قابل قبولی به فرزند خود می باشد .

9-استفاده از نتیجه‌گیری

برای تربیت کودک پرخاشگر، استفاده از نتیجه‌گیری می‌تواند موثر باشد. به او توضیح دهید که رفتارهای منفی می‌توانند منجر به عواقب نامطلوبی شود.

10- از گفتن «نه، نکن و بس کن» اجتناب کنید

این یکی از بهترین راه‌ها برای جلوگیری از بروز تندخویی در کودکان است. هرچند ممکن است دشوار باشد، اما وقتی صحبت از کنترل تندخویی فرزندتان می‌شود، این اساسی‌ترین قانونی است که مهارت ویژه‌ای در این حوزه به شما می‌دهد. لازم نیست که به هرچیزی بله بگویید و جواب مثبت بدهید، اما تلاش کنید از واژه‌های منفی‌ای که ممکن است کودک با شنیدن آنها احساس شکست‌ کند و تسلیم ناتوانی‌اش بشود، اجتناب کنید.

توجه کنید که مکالمه‌ی شما با کودکتان بر سر قشقرقی که به پا‌کرده نباید به یک مبارزه‌ی قدرت بدل بشود. وقتی در این مرحله دارید با کودکتان کنار می‌آیید باید ملایمت و ملاطفت کمتری نشان بدهید. به جای گفتن «نه، نمی‌خوام تو این کارو انجام بدی،» سعی کنید بگویید «دوست دارم اون کار رو به خاطر مامان انجام بدی».

پرخاشگری و آینده کودک

الگو هایی که درباره چگونگی رفتار با کودک پرخاشگر ارائه شد تا حدودی می توانند درمان موقتی برای پرخاشگری کودک باشد اما والدین با علم بر اینکه پرخاشگری و ناتوانی در کنترل خشم و عصبانیت ، تا چه حد می تواند آینده وی را تحت تاثیر قرار دهد و این پرخاشگری می تواند در شخصیت کودک آنها ریشه کند ، باید با پزشک و روانشناس کودک متخصص مشورت کنند و از آنها بخواهند تا راه حلی منحصر به فرد در رفتار با کودک پرخاشگر ، برای آنها ارائه کند .