چرا در فصل بهار خواب آلود می شویم؟

اگر دقت کرده باشید همین که فصل بهار از راه می رسد دلمان می خواهد صبح تا شب بخوابیم و حال و حوصله انجام کاری را نداریم. اگر شما هم این حالت را دارید باید بگوییم این موضوع به تنبل شدن شما ربطی ندارد.

زندگی رنگی| در فصل بهار، برخی افراد ممکن است احساس خواب‌آلودگی یا کاهش انرژی کنند. این مسئله ممکن است به عوامل مختلفی برگرده:

1. تغییرات در زمینه‌های فیزیولوژیکی: در اوایل بهار، تغییرات در میزان نور و دما می‌تواند بر روی ساعت بیولوژیکی بدن تأثیر بگذارد. برای بسیاری از افراد، این تغییرات می‌تواند منجر به تغییر الگوی خواب و بیداری شود که ممکن است با خواب آلودگی همراه باشد.

2. آلرژی‌ها: فصل بهار معمولاً همراه با گلدهی و افزایش غلظت ذرات آلرژنی همچون گرده گل و غبار است. برای برخی افراد، آلرژی‌ها می‌توانند خستگی و خواب‌آلودگی را افزایش دهند.

3. تغییرات فصلی در فعالیت‌های جسمانی: با آغاز فصل بهار، بسیاری از افراد به دلیل افزایش فعالیت‌های خارج از منزل و ورزش‌های فعال‌سازنده، انرژی بیشتری مصرف می‌کنند. این می‌تواند منجر به افزایش خواب‌آلودگی در افرادی که بدنشان به تغییرات فصلی عادت ندارد، شود.

4. تنظیم غذایی: در فصل بهار، ممکن است تغییراتی در نوع و میزان مصرف غذاها اتفاق بیفتد. برای بعضی افراد، این تغییرات می‌تواند به تنظیمات غذایی و الگوی خواب آنها تأثیر بگذارد که در نتیجه ممکن است خواب آلودگی را تجربه کنند.

به طور کلی، عوامل مختلفی می‌توانند در فصل بهار باعث خواب‌آلودگی شوند. این مهم است که به موازات تغییرات فصلی، روش‌های مدیریت استرس، مراقبت از سلامتی و تغییرات الگوی زندگی را در نظر بگیرید تا با تنظیمات مناسب، اثرات منفی خواب آلودگی را کاهش دهید. در صورتی که خواب‌آلودگی مداوم و مشکلات خواب دیگری باقی بماند، بهتر است با پزشک مشورت کنید تا علت آن را بررسی کرده و درمان مناسب را تجویز کند.

تاثیر هورمون های خواب

یک پزشک عمومی از ایجاد خستگی بهاری در فصل بهار به علت تغییرات ناشی از ترشح هورمون ها و ایجاد فشار به بدن که شایع و قابل کنترل است، خبر داد.

سنجری پور به تعریفی از خستگی بهاری پرداخت و اظهار کرد: در فصل زمستان، بدن مشغول تولید هورمون خواب بیشتر (ملاتونین) است اما در فصل بهار، به علت افزایش نور، مقدار بیشتری هورمون فعالیت (سروتونین) تولید می کند، این تغییر فشار زیادی به بدن وارد کرده و سبب ایجاد احساس خستگی در فصل بهار می شود.

سنجری پور ادامه داد: خستگی بهاری معمولاً حدود دو تا سه هفته، شما را درگیر می کند و بعد از آن بصورت تدریجی به ساعات جدید و روزهای بلندتر عادت می کنید.

این پزشک عمومی استفاده از فضای آزاد را یکی از راهکارهای از بین بردن این خستگی دانست و تصریح کرد: در فضای آزاد باشید و از نور خورشید استفاده کرده و برای پیاده روی، دویدن یا دوچرخه سواری برنامه ریزی کنید همچنین در صورت خستگی، سنگین و متورم بودن پاها، جوراب واریس بپوشید چراکه وقتی پاهایتان خسته و سنگین نباشند، بیشتر تحرک می کنید، راه می روید و حالتان بهتر می شود.

وی با بیان اینکه به منظور تقویت جریان خون در بدن، صبح دوش آب گرم و سرد بگیرید، یادآور شد: بهتر است همیشه دوش گرفتن خود را با آب سرد تمام کنید. علاوه بر این با توجه به نقش پوست در احساسات، مراقب پوست خود باشید چراکه در زمستان پوست به علت هوای خشک ناشی از سیستم های گرمایشی و هوای سرد بیرون، تحت فشار است و برای نرم و منعطف ماندن، به مرطوب کننده نیاز دارد.

سنجری پور در پایان خاطرنشان کرد: خوردن غذای سالم و تازه نقش مهمی در افزایش انرژی بدن دارد پس از انواع سالاد، میوه و سبزیجات تازه در این فصل استفاده کنید.